23 August, 2008

Di Sri Iskandar

M.I.R.A ambil bahagian Kawad Kaki dlm Pertandingan Peringkat Kebangsaan Sambutan Ulangtahun Hari Kemerdekaan Ke-51 antara kolej2 under MARA di Kolej Profesional MARA,Sri Iskandar(KPMSI)


15 August 2008

Buat pendaftaran bilik jam 1535...padan la kitaorang berenam dpt satu bilik DORM 2- 1mira ngan roommate mate yati,wani1 ngan awin(serumah),wani2 ngan kak najwah (serumah gak) katil bertentang satu sama lain...haha..


Hari ni xder lagi aktiviti cuma makan malam dgn ada tayangan perdana...tp tengok skjp je
pastu terus balik bilik....lari..lari!!!


Dalam bilik x abis2 melalak nyanyi lagu Dirgahayu Tanahairku....tu orang
la...ahaks....kempunan nak masuk koir sbb cukup 10 org je...dpt nyanyi cukup r...layan
sendiri2 je... ~_^


16 August 2008

Sarapan pagi...


Orang jadi urusetia utk koir ngan lukis poster...


Jadi photographer ..pinjam kak najwah nyer camera(OLYMPUS)....just trying to upgrade
skill menangkap gambar..with different camera brands...(",)pheww...memang penat
dowh....haha tp, owang prefer Nikon,Sony,Canon
ermm...Samsung and others lom try lagi....tapi xper kalo nak kasi pinjamkan cameramu kat kita...why not.. ;)


Makan Tengahari


Jam 1430 pertandingan sketsa ..


KPTMIpoh last skali...kira leh gi lambat r...


Pastu...Owang,Yati,Wani1,Awin,Wani2,and Kak Najwah cadang nak gi tgk sketsa kul 3.00...
last2 orang tersedar tgk jam dah kul 4 lbh...
dgn muka baru bangkit tido...pergi jugak sokong KPTM Ipoh...aha...tp time kite orang sampai baru no.8 cam tu....kira berbaloi gak la kitaorang tido td...muahaha


Makan Malam


Pertandingan Pidato di Dewan Kuliah dengan Puisi/Sajak(Dewan Serbaguna)


Pidato first skali..Kira kita orang gi tgk pidato pastu baru puisi...sesi photography ngan Abang
Lokman ngan Abang Yus ...haha sambil menanti pidato start....
grrrrr....dewan kuliah tu sejuk tul dowh...tp memang best r kolej KPM


Lps abis...kita orang gi sokong puisi...tp x sempat tengok...


lastly ader aktiviti chicken dance,tarian poco-poco...memang funny tul...enjoyed gak r...


Hah....hari ini memang betul-betul full....penat beb..kitaorang abih dlm jam 2330..


17 August 2008...

tido jam 0300 bangkit jam 0550


sarapan pagi


finally, tiba hari pertandingan kawad formasi...
haha.....orang ngaku ader wat salah siket masa kawad dowh...jgn mare ea...ngee


makan tengahari


kawad perbarisan lintas hormat...
upacara penutup
persembahan pancaragam SMK Sultan Yusof,Batu Gajah
Persembahan TLDM,Lumut
51 ekor burung merpati dibebaskan....

~TAMAT~

nak tau apa....mukaku berbelak.......muahaha

22 August, 2008

Mira Is Growing Up

salaam...

yo dah sebulan berlalu actually sebulan setengah.... yahuu... nak dkt puasa hehe...bangga lak diri aku ni jadi college student... before jadi student KPTM Ipoh ati berbelah bahagi sgt x tau nak pilih antara nurse or to be a multimedia person...

*hurmm..nurse memang besttt sgt2..
*well multimedia...syok jugak..memang minat..but x tau subjek apa nak kena study...cam risau je

arghhh...memang betul-betul sakit ati x tau nak pilih yg mana...sampai merajuk sakan..ish.ish xpatut...haha..nak wat cam ner..stress betul la..TENSION!! at last...dah pikir habis2 an Finally I choosed to be a "MULTIMEDIA STUDENT"...cam sdp je..hik.hik

5 July 2008

Hari melapor diri...RM****.00 x yah nak kata apa ...swasta memang mahal.. Surprised sgt2..pukul 10.00 pg ....arghhh memang sesak ...orang x tahu nak kata apa....sebut je negeri apa...sumer ader dari seluruh malaysia..

perents ramai menunggu ...ada yg nak balik hari....aduhai memang kesian kat mereka..dari jauh pulak tu.... bukan nak kata apa...cuma pengurusan KPTM ipoh ni kureng siket....maaf ya...tett..hehe

yeah....orang dpt Apartment(tetap).. kawasan okay, cuma sunyi siket...but at least ada gak privacy..huhu cop katil dulu pastu lik umah...nak siapkan essay MARA...ermm actually dah siap tp buat dlm BM last2 nak BI lak..terpaksa ler translate ngan edit siket2..:) sebaik ader Yang tolong...haha(rilex siket)

6 July 2008~9 July 2008
4 hari 3 malam owang ader orientasi...dekat kem PGA,Ulu Kinta.
Dapat dorm 2A..
First day kat situ...cukup membuhsankan..meletihkan...SPEECH...spEeCH..and SPEECH!!!
Jadi penghuluwati...erk ader ke??senang cerita penolong ketua kepada Bad(Badrul Amin bin
Zainudin) for TEAM 08...aduhai...team yg plg last...tapi quite okay jugak ar....dpt duduk
betul2 dpn kipas....haha
2nd ,3rd ,4th day memang enjoyed betul games yg diorang wat...
Last day, team 08 kitaorang buat persembahan koir..."Kenangan Terindah" tul...feeling abish... :D
dapat adiah gak...
Sesi bergambar
~BALIK~

kat sini ader siket gmbr time kat camp :-




19 June, 2008

Appointment




DALAM KLINIK DR.JEEVA

huh..lepas ini kena pergi klinik jeeva kat PSCH pulak....aduhh... sampai2 terus parking kereta masuk klinik...punya la ramai..ada yang duduk ada juga yang berdiri sambil menunggu giliran.. mira dah buat appointment pun kena tunggu lagi 8 orang lagi...hermm..entah-entah lagi dua jam baru le giliran mira... mira ngan abah ambil seat dulu....aku sandar kat kusyen empuk...boleh le relaks kejap.. rata-rata yang ada dalam klinik tu kebanyakannya patient india mira ngan abah je yang melayu...suasana sejuk makin menusuk kulit yang nipis ni... arghh kebosanan melanda kesakitan makin menyakiti,.tiba-tiba suara auntie india memecah kesepian...hehe...aku tau yang auntie tue mesti rasa boring jugak...auntie tu sembang ngan satu lagi untie india yang duduk di sebelah mira...mira pasang telinga le dengar auntie2 tu berborak..haha ada ler beberapa ayat yang dapat aku tangkap maksudnya ..kira paham jugak la apa yang diorang sembang....

DI RUANG MENUNGGU
selepas itu,dengan tiba-tiba lagi,auntie tadi sembang dengan mira selepas auntie yang duduk sebelah mira keluar kejap...macam-macam yang disembangkan.....nama auntie tu..auntie Ratha,39thn ...dia dari cameron highland ..dalam satu setengah jam dah boleh sampai kat ipoh..dia ada 3 orang anak..yang sulung sebaya dengan mira..auntie Ratha ada gerai makan kat cameron highland...kira peramah juga orangnya boleh di bawa bersembang..

DI DALAM BILIK DOKTOR
hah..kan betul sangkaan aku..2 jam lagi baru giliran mira...ditemani nurse cina,perempuan doktor tu buka benang jahitan operation dulu ..panjangnya ada dalam 5 cm....masa dr.tengah cutting benang tu..ada la juga rasa sakit..tapi lepas tu dia spray aper entah..tapi rasa sejuk la...last sekali nurse letak plaster dengan kapas...dah settle.. doktor nasihatkan jangan makan makanan yang boleh menggatalkan macam udang,ayam,ketam,telur..alahai kena berpantang lagi nampaknya... hurm..time lepas surgery lagi dah berpantang...haha.tapi mira bedal je ape yang ada atas meja..kalau abah masak ayam ke...udang..telur..semua tu mira makan....akibatnya tak sembuh ler lagi :) masa nak ambil ubat kat pharmacy rasa berat je tangan nih...ntah tak tahu kenapa???...Germacid Cream harga RM13.50 kena sapu 2 kali sehari... okay selesailah sudah bab mira untuk hari ini! ....Pulang ke rumah....
Finally boleh tido lena-lena....zzzzzzzzz

11 June, 2008

operate

hari ini....hari yang paling nervous sekali...
feww..mira kena operate..!
sampai di PCSH jam 9.30..
lepas tu ,terus pergi buat pendaftaran..dan tunggu di wad 2..sementara tunggu doc.datang...
kat dlm wad tu mira ngan kak ani sembang2..until pukul 10 lebih..
lama juga menunggu...rasa penat sangat + perut kosong....arggghhh..lapar banget sih!

hampir nak pukul 11...nurse dtg wad...ade dalam 3-4 org....
aku pulak kena siap pakai baju bedah ngan scarf biru...
haha...pastu kena inject..naseb baek xder rasa apapun
okay it's time untuk tolak katil beroda.....
dalam hati kata...huhu syok jugak...first time
next,naik lif untuk ke dewan pembedahan
uish....kaki sumer dah naik sejuk...
lepas kena inject ...aku x sedar langsung
----------operation sedang di jalankan-------------

aku tersedar........kat sebelah aku tu ader perempuan kena operate juga...tp dia x sedar lagi...
hehe..aku ingat lom bedah lagi...punya la lama aku tido.......
dalam keadaan pening2....depa exchanged katil...rasanya sudah empat kali aku kena tukar katil... lastly...aku berehat dekat wad....
dalam masa yang sama...nurse india ada tunjukkan ketulan yg dikelurakan time operation td...
la..besar juga rupanya...

Alhamdulillah semuanya selamat....


07 June, 2008

Dulu Lain,Sekarang Lain

Hari Jumaat,ptg....di Masjid Sultan Idris Shah ke-2....dah banyak perubahan dari segi interior....lawa ..designernya pon dibawa dari Iran.....kami sempat bergambar di Masjid Negeri ni


On the way lalu kan pekan.....nampak la sebuah kedai ni....design building tu lawa diantara building2 lain yang ader kat situ....kalau satu pekan ipoh direnovatekan jadi chantek sebegini...sure la pekan tu sesak ngan orang ramai+baru le ada nampak kemajuan....tp,wat masa nih apa yang mira nampak dan lihat,ramai warga pendatang asing kat sane..dah jadi macam tempat diorang je....haish..


13 April, 2008

Merpati Terbang Menuju Impian




Ku tatap wajahmu....
Engkau senasib denganku...

Tatkala teringat daku akan
Masa lampauku...
Berbelas tahunnya!!..
Kehidupan penuh onak dan duri..
Liku yang kulalui bukanlah yang terindah buatku
Membilang detik waktu...
menunggu saat ku dibebaskan dimana aku sendiri masih ragu-ragu..
Apakah aku terlalu mengharap???
Sejenak ku berfikir..
Alangkah bahagianya sekelompok temanku
terbang bebas di luar sana..
tanpa ada rintangan melanda...
Sedangkan aku...
di sini terperuk,teseksa,terkurung...
dalam sangkar mainan manusia...
berusang,dan sempit
aku seperti tidak terbela...
siang malam ....
hatiku sentiasa bergelora bagai lautan..
sedemikian rupa situasi aku...
Bukankah lumrah hidupku bebas merentas dunia!...
Kenapa harus aku...
ditakdirkan sebegini rupanya...
Kenapa???aku masih mempersoalkan..
Sesekali ku mengintai angan-angan
Impian yang amat ku hajati...
Ya...Impian sebesar harapan!!..
Harapan kian tinggi..
Masa kian meniti jauh..
Semangat kembali menerpaku
Aku bangkit teguh mencari..
Kali ini aku berikhtiar dan amat yakin ...
mencari jalan keluar
yang pastinya akan terbuka luas...
akhirnya ....
muncullah sang pencinta haiwan...
melepaskan aku jua...
dari cengkaman durjana.
Kini merpati terbang tercapai impian!

15 March, 2008

Apa Nak Jadi?

Apa nak jadi?Apa perasaan kita?
Dan bagaimana sikap kita?
Apabila terjadi di rumah kita
Tiang-tiang rumah sudah dimakan bubuk,
lantai telah reput,atap berlubang-lubang
Ditambah pula dinding,alang-alang dan kasau
telah rapuh
Lantai dipijak sini,terjungkit di sana
Pijak di sana terjungkit di sini
Disisip atap,berguguran pula yang di tempat lain
Ditupang tiang, retak pula alang-alang
Disulam lantai, bertaburan benda-benda yang lain
Begitulah seterusnya
Dibaiki di satu aspek, merosakkan aspek yang lain
Makin dibetulkan rumah,
makin bertambah masalah
Masalah yang ada tidak selesai,
timbul masalah yang lain
Begitulah negara kita hari ini

Apa nak jadi?
Bagaimana perasaan kita?
Apabila berlaku masalah, bila hendak dibaiki,
lahir masalah lain
Lahir suatu yang negatif
Setelah ditangani yang ada tidak selesai,
timbul negatif yang lain
Satu gejala masyarakat difikirkan,
timbul gejala yang lain
Gejala demi gejala timbul
tidak perlu gejala ini disebut,
semua orang tahu
Mengenai ekonomi,politik,masyarakat,
pendidikan,kesihatan
Ibarat mengubat pesakit
Makin banyak makan ubat,
semakin banyak penyakit yang lahir
Bermacam-macam kaedah yang diberi,
makin menyusahkan pesakit
Penyakit pesakit makin kronik
Doktor pula pusing kepala,
buntu fikiran, habis ikhtiar
Begitu kita rakyat Malaysia
Berada dalam ketakutan,kebimbangan,
resah gelisah,susah
Setiap hari timbul gejala yang menakutkan
Makin banyak memikirkannya,
makin menjadi-jadi gejala timbul
Apa nak jadi?Bagaimana kita sekarang?
Apalagi sikap kita?

Wahai Tuhan!
Selamatkanlah kami dan keluarga kami daripada fitnah akhir zaman ini!
Aaammiin.

02 March, 2008

Siapa Aku Di Depan Tuhanku


SUBUHNYA
di mana aku berada masih enak dalam kelambu rindu
sambil berfoya-foya dengan waktu
masa bagaikan menderu
langkah tiada arah tuju
fikiran terus bercelaru
terlupa aku semakin di hujung waktu
siapa aku di depan Tuhanku
ZUHURNYA
aku lebih memikirkan kelaparan
kehausan dan rehatku
aku lebih mementingkan tuntutan jawatanku
aku bertolak ansur dengan waktu
aku gembira membilangkan keuntungan
aku terlupa betapa besar kerugian
jika aku menggadaikan sebuah ketaatan
siapa aku di depan Tuhanku
ASARNYA
aku lupa warna masa cepat
berubah bagaikan ditolak-tolak
aku masih dengan secawan kopiku
terlupa panas tidak di hujung kepala
aku masih bercerita
tentang si Tuah yang setia dan si Jebat yang derhaka
siapa aku di depan Tuhanku
MAGHRIBNYA
aku melihat warna malam
tetapi aku masih berlegar di sebalik tabirnya
mencari sisa-sisa keseronokan
tidak terasa ruang masa yang singkat
jalan yang bertongkat-tongkat
ruginya bertingkat-tingkat
siapa aku di depan Tuhanku
ISYAKNYA
kerana masanya yang panjang
aku membiarkan penat menghimpit dadaku
aku membiarkan kelesuan menggangguku
aku rela terlena sambil menarik selimut biru
bercumbu-cumbu dengan waktuku
siapa aku di depan Tuhanku
Kini aku menjadi tertanya-tanya
sampai bila aku akan melambatkan sujudku
apabila azan berkumandang lagi
aku tidak akan membiarkan Masjid menjadi sepi
kerana di hujung hidup ada mati
bagaimana jenazah akan dibawa sembahyang di sini
jika ruangku dibiarkan kosong
jika wajahku menjadi asing
pada mentari dan juga bintang-bintang.

22 February, 2008

Bayangan Kalbu


Kalbuku...
terpendam sejuta rasa
terukir detik-detik peristiwa..
terpancar menerusi kata itulah bayangan kalbuku..
Kalbuku...
Masih terbayang ..
manusia berpusu-pusu..
mengejar hari muka ..
bersama rentak dan lagu..
bersama teori dan etika..
mainan manusia-manusia maju.....
Kalbuku......
masih terbayang
derita kemiskinan mengapung
di celah2 deretean gedung...
menagih nasib dan untung..
mengampu keringat gugur...
menggadai apa tergantung...
di sudut kanan hidayah menanti..
di sudut kiri syaitan menari.
Kalbuku ...
masih terbayang...
insan pendakwah
sebagai penunjuk arah
tapi......
Kalbuku...
Masih terbayang ...
detik2 kehancuran
insan-insan bertelingkahan
sesaat akan kebenaran
lari dari landasan
petunjuk hanya mainan
kitab sebagai hiasan
kau terbayangkah........?

16 February, 2008

birthday

present gift from adikku































02 January, 2008

Keletihan


Sememangnya kehidupan amat meletihkan?
Ada yang letih memberi nasihat berulangkali.....
bagaikan masuk telinga kanan keluar telinga kiri.....
atau mencurah air ke atas daun keladi...
Ada juga yang letih menonton televisyen....
sehingga membuat kepala jadi pening...
tapi kadangkala tidak..
itupun kalau ada rancangan menarik...
Penat lelah ayah ibu mencari rezeki...
tujuan menyara keluarga..
agar dapat hidup dengan selesa.
Kadangkala keletihan membuatkan...
sesetengah individu ...
apatah lagi bagi orang yang mempunyai kerjaya..
lalai untuk mengingati Allah S.W.T...
kerana terlalu obses mengejar harta duniawi.
Letih mengemas rumah ...
Letih membasuh pakaian...
Letih mencuci pinggan...
itu semua sudah menjadi kebiasaan harian...
alah bisa tegal biasa..
Namun keletihan seorang insan...bernama ibu..
menjaga anaknya sehingga sanggup berjaga malam...
kerana hanya ingin menangkap seekor nyamuk...
memastikan anaknya tidur lena..
mengorbankan masa untuk mendidik dan mengasuh anak..
tanpa meminta pertolongan orang lain..
sentiasa melayan kerenah anak...
walaupun anaknya degil mendengar kata
tidak pernah sekalipun ibu mengeluh sepatah kata...
tiada siapapun dapat mencungkil segala rahsia isi hatinya....
melainkan dirinya sendiri dan
hanya Allah sahaja yang mengetahuinya...
kita..
hanyalah dapat melihat dari luarannya
Begitu juga mengenai ketua keluarga...
bernama ayah...
bertanggunjawab menjaga keharmonian dalam sesebuah
organisasi rumahtangga....
senantiasa menampakkan wajah keceriaannya...
lantaran tidak mahu keluarganya susah hati dengan
kepenatan yang dirasainya....
Dalam keletihan....
kita berpeluang merehatkan badan yang lesu...
berehat...untuk mencergaskan minda..
pada masa yang sama...
janganlah menjadikan keletihan sebagai satu alasan
untuk kita berputus asa dari mencuba...
juga yang sebaiknya elakkan diri dari sikap 'pemalas'..
Fitrah persinggahan kita di dunia ialah menuntut ilmu...
Jangan sesekali kita berasa letih untuk mencari ilmu..
untuk melengkapkan fardhu ain dan fardhu kifayah...
Menuntut ilmu tiada titik noktahnya...
sehinggalah kita berehat untuk selamanya...(kembali kepada Allah)
dan hasilnya, kita menikmati ganjaranNya...Amin
 

(c)2009 miera'lya. T e m a f r e e dandikauasakanoleh B l o g g e r