13 December, 2009

Sehari Satu Resipi:Sambal Tumis Ikan Bilis

resipi hari nie senang je...sesuai sgt tuk yg bujang..hidangan ini mudah & ringkas utk disediakan dan hanya memerlukan 5 minit tuk memasaknya..:)Yang nie resipi dr ibunda..mira masak aw..hehe..kalo lapo2 leh la makan sambal tumis ikan bilis...yg paling best dia punya kepedasan...fuhh..sedap tambah agy kalo ada ulam2..lagi masyhukk..walahh..

bahan2 yg diperlukan :-

-10 tangkai cili kering{dibuang bijinya dan
basuh n diblend}













-bawang besar yg sedang 2 biji{dikupas
kulit n 1biji dibelah empat lg 1 biji
potong bulat2}













-ikan bilis {mengikut kehendak-dibasuh
dan buang itam2}














-cili yg telah dibasuh diblend hancur n
pastu baru masukkan bawang yg dblah
4 n blend..sekejap je..bwg jgn terlalu
hancur













Cara Memasak:-
1.Panaskan kuali..tuangkan sedikit minyak tuk gorengkan ikan bilis
2.Masukkan 1/2 sudu makan garam..dan kacau ikan bilis td..sehingga agak2 dah kekuningan
3.Tolakkan ikan bilis td dengan sudip naik ke ats sikit dan tuangkan cili kiring yg telah diblend4.Tuangkan sedikit kicap sebagai penyedap rasa.Tak payah kacau..biarkan sampai naik minyak.
Pastu sekalikan ikan bilis dgn sambal tadi..kacau kacau n masukkan bawang yg dipotong bulat
td..kacau hingga rata..
5.Lastly dah SIAP!!!Bolehla dihidangkan dengan nasi putih panas+timun..
SELAMAT MENCOBA:)

12 December, 2009

Sayangnya Abah Pada Mak

kemarin sudah mak,abah,aku n jida g Tesco Station 18..
biasala..musim beli barang sekolah anak2..
g Tesco juz beli baju n kasut sekolah jida..
baju brand canggih kasut brand diadora...
aku suggest kt mak beli baju sekolah brand dek kelas quality kain dia pon ok pe..
tp jida kat belakang mak, wat muka monyok je...nk jugak brand canggih..
ermm...aku nk wat camner mak asyik bela anak bongsu..
kata mak:("bior ikut ape yang dia nak")

aku nie wt muka seposen pastu jalan kat tempat lain tuk tenangkan hati...
hehe..itu citer aku n adikku..ishh..suka sgt cari gado..tp aku suka mengalah..kalo nk ikutkan hati boleh je nk berlawan ngan dia..hahaha(jahat punyer kakak)
tapi tu la fikirkan mak abah n adik beradik..
mak pernah kata:("kamu adik-beradik jangan gado...nanti mak xde nnt berbaik2 la kome")
itu pesan mak...

balik pada cerita kat tesco..first time abah belikan mak pencuci muka n pelembab muka..abah kata nie hadiah tuk mak..walaupun brand safi je..hehe..abah nk mak nampk jelita dan muda..ntah kenapa aku terasa bahagia...makabah aku walaupun sudah berumur tapi masih kekal sampai sekarang dah anak cucu..masih lagi bersama,masih lagi sayang pada isteri.....syukur alhamdulillah..aku bersyukur sangat2...kehidupam macam nie lah yang aku impikan..

tapi lihat saja pada hari nie...banyak berlakunya penceraian..
x taula mcm mana leh terjadi sampai camtu...semuanya bergantung pada pasangan masing2 mcm mana nk handle rumahtangga...

Memang x semudah yang kita fikirkan...aku tau dalam setiap perkahwinan itu memang tidak terlepas drpd ujian Allah....kebahgiaan itu datangnya dari perhubungan yg diredhaai..perlu banyak bersabar,kuat dan tabah mendepani segala halangan.


walaupun aku belum berkahwin agy..tapi aku mengerti naluri hati seorang isteri dan ibu pada anak2..aku faham perasaan mereka..


tuk mak abah...aku doakan semoga panjang umur,dimurahkan rezeki dan semoga keluarga k
ita diberakati dan menjadi lebih baik , harmoni dan perhubungan makabah berkekalan duniaakhirat..AAMIIIN.

09 December, 2009

SUPTEM 1-4 DISEMBER 2009

it's a sports day!!!yehaaa it was held at GMI n KPTM Bangi Hall our college has sent students for several categories which are futsal(male n female),football,volleyball(male n female),badminton,netball,ping pong Arrived Bangi at 1.30 pm(30/11/09) all student stayed at KPTM Bangi hostel.. 1 room 3 student.. tapi apa kami kesah..belasah 1 bilik 4 orang..bilik dekat2 je..hehe but it was really fun...sape yg x masuk rugi tau..tunggu lagi ea tahun2 depan...hehe ermm..Kampus Ipoh will be "tuan rumah" for the next suptem..yuhuu
Here I attached some picture of SUPTEM09...BOLA JARING TEAM

BOLA TAMPAR (MALE) TEAM


07 July, 2009

Mira kena bedah ??

yup..again..sekali lagi kena wat surgery tp nie yg minor..
ada ketulan dkt bhgn armpit..
doktor kata sbb ketulan tumbuh coz pakai deodorant ..
ketulan tue tumbuh di bwh kulit..sbb terjadinya..bila pakai deodorant
jd saluran liang roma yg sepatutnya tuk keluarkan peluh tertutup ngan
deodorant tu...tue yg tersumbat..so ketulan tu asalnya kecil..tp lama kelamaan
benda tu akan tumbuh lagi besar..tp ketulan nie x berbahaya..

hari ahad 5.7.09 mira sedar ada benjol besar..
nk pergi klinik specialist tutup..so terpaksa tggu hari isnin..
pagi isnin kul 10 lbh g jumpa dr.jeeva dkt Perak Community Specialist Hospital..
hari tue check n hari tue gak mintak dr wt surgery..coz hari selasa mak ngan abh xder...

kul 2 ptg sampai klinik..daftar nk wt MOT..
surgery kali nie x sama ngan masa surgery yg dulu..
coz yg nie dia buat time mira tgh sedar..
yg dulunya x sdr langsung..sampai kena tahan kt hospital

kul 2.30 start..dah tukar baju semua
dia bawa mira masuk dlm dewan bedah..huih..sejuk2..
semua doktor yg tlg kt situ india..
pastu mira baring ats katil bedah..dia selimutkan n tangan yg nak kena bedah tue ltk ats
penyokong tgn..

mula2 dia sapukan dengan pembersih kuman warna merah oren kat bhgn armpit
rasa sejuk je..
n then nk mula dh bedah...dia x kasi tgk..mira kena hadang ngan kain...
hehe..kalo ikutkan hati nk je mira tgk mcm mana doktor tue bedah..
masa start dr cucuk ngan bius kt tempat benjol..sakit sgt masa dia nk hiris kulit...
uihh...terasa sgt...redha je r..haha
pastu tgn dh mula rasa kebas...sampai r abes..
mira nmpk r jahitan tue ada r pnjg dlm 1-1.5 inch..pastu dia tampal ngan kapas..
dah settel...lega rasnya..

lastly..mira dpt gak tgk ketulan yg dh berjaya dikeluarkan..bsr duit 10sen..
semua coz kena byr RM400..
mak tlg bayar..haha
habes

nnt leh tgk gmbr ketulan akibat pakai deodorant...
kalo nk pakai gak..doktor suggest Rexona yg barunya coz dia ada campur air..k
daa.. cukup sampai sini..hehe

06 March, 2009

Kepulanganku Di Rumah

salaam...
hahaha..best sgt hari nie....xder class...tp ganti next week la...hehe..
huh...semalam rasa letih semacam...x tau nape..hermm...maybe sbb kuat merajuk kowt...hik3..
tp sekarang dah okay....

alhamdulillah.....hari yg menggembirkan...akhirnya...dpt balek laptop kesayangan..
sebelum,... hantar g service...sbb hard disk rosak...sebaik laptop masih dalam warranty...so,xder kena kuar duit....juz RM30 tuk install window balek...

time lap top nie rosak...mira cedey....mana x n yer...sumer gambar2..assignment...HILANG!!!!!

Anyway,Thanz tu pyan...sbb pujuk mira...bagi semangat balek...sanggup tolong mira hantar laptop g kedai....masukkan software lam laptop...thank u so much sayang.... :)mira x kan lupakan...

HARI NIE MIRA BALIK UMAH.....!!!!
hohoh....dah baper minggu x balik......windunya bau umah,masakkan mak,nak tgk mak abah,adeeb .....
sampai umah td dalam pukul 4 lebih...

first thing....mam lu...laparrrr....heheh..
pastu solat...
dan setup streamyx balik....so,dapat la on9...setelah sekian lama x update...
bz download brushes tuk wt assignment ......banyak ...amat banyak keje nak buattt....haha...
kuar dulu ea....agak penat...mata dah kuyu....tp x nak tido agyy.....wahaha..:)

25 February, 2009

KaU sAhAbAt,TeMaN & KeKaSiH...







Ha..ni la 'mamat' yg  sy ada..
mudah2han perkenalan kt bukan setakat ni saja..biarlah berpanjangan..aaammiin

WiTh U FoReVeR.....:)
 

(c)2009 miera'lya. T e m a f r e e dandikauasakanoleh B l o g g e r