13 December, 2009

Sehari Satu Resipi:Sambal Tumis Ikan Bilis

resipi hari nie senang je...sesuai sgt tuk yg bujang..hidangan ini mudah & ringkas utk disediakan dan hanya memerlukan 5 minit tuk memasaknya..:)Yang nie resipi dr ibunda..mira masak aw..hehe..kalo lapo2 leh la makan sambal tumis ikan bilis...yg paling best dia punya kepedasan...fuhh..sedap tambah agy kalo ada ulam2..lagi masyhukk..walahh..

bahan2 yg diperlukan :-

-10 tangkai cili kering{dibuang bijinya dan
basuh n diblend}













-bawang besar yg sedang 2 biji{dikupas
kulit n 1biji dibelah empat lg 1 biji
potong bulat2}













-ikan bilis {mengikut kehendak-dibasuh
dan buang itam2}














-cili yg telah dibasuh diblend hancur n
pastu baru masukkan bawang yg dblah
4 n blend..sekejap je..bwg jgn terlalu
hancur













Cara Memasak:-
1.Panaskan kuali..tuangkan sedikit minyak tuk gorengkan ikan bilis
2.Masukkan 1/2 sudu makan garam..dan kacau ikan bilis td..sehingga agak2 dah kekuningan
3.Tolakkan ikan bilis td dengan sudip naik ke ats sikit dan tuangkan cili kiring yg telah diblend4.Tuangkan sedikit kicap sebagai penyedap rasa.Tak payah kacau..biarkan sampai naik minyak.
Pastu sekalikan ikan bilis dgn sambal tadi..kacau kacau n masukkan bawang yg dipotong bulat
td..kacau hingga rata..
5.Lastly dah SIAP!!!Bolehla dihidangkan dengan nasi putih panas+timun..
SELAMAT MENCOBA:)

12 December, 2009

Sayangnya Abah Pada Mak

kemarin sudah mak,abah,aku n jida g Tesco Station 18..
biasala..musim beli barang sekolah anak2..
g Tesco juz beli baju n kasut sekolah jida..
baju brand canggih kasut brand diadora...
aku suggest kt mak beli baju sekolah brand dek kelas quality kain dia pon ok pe..
tp jida kat belakang mak, wat muka monyok je...nk jugak brand canggih..
ermm...aku nk wat camner mak asyik bela anak bongsu..
kata mak:("bior ikut ape yang dia nak")

aku nie wt muka seposen pastu jalan kat tempat lain tuk tenangkan hati...
hehe..itu citer aku n adikku..ishh..suka sgt cari gado..tp aku suka mengalah..kalo nk ikutkan hati boleh je nk berlawan ngan dia..hahaha(jahat punyer kakak)
tapi tu la fikirkan mak abah n adik beradik..
mak pernah kata:("kamu adik-beradik jangan gado...nanti mak xde nnt berbaik2 la kome")
itu pesan mak...

balik pada cerita kat tesco..first time abah belikan mak pencuci muka n pelembab muka..abah kata nie hadiah tuk mak..walaupun brand safi je..hehe..abah nk mak nampk jelita dan muda..ntah kenapa aku terasa bahagia...makabah aku walaupun sudah berumur tapi masih kekal sampai sekarang dah anak cucu..masih lagi bersama,masih lagi sayang pada isteri.....syukur alhamdulillah..aku bersyukur sangat2...kehidupam macam nie lah yang aku impikan..

tapi lihat saja pada hari nie...banyak berlakunya penceraian..
x taula mcm mana leh terjadi sampai camtu...semuanya bergantung pada pasangan masing2 mcm mana nk handle rumahtangga...

Memang x semudah yang kita fikirkan...aku tau dalam setiap perkahwinan itu memang tidak terlepas drpd ujian Allah....kebahgiaan itu datangnya dari perhubungan yg diredhaai..perlu banyak bersabar,kuat dan tabah mendepani segala halangan.


walaupun aku belum berkahwin agy..tapi aku mengerti naluri hati seorang isteri dan ibu pada anak2..aku faham perasaan mereka..


tuk mak abah...aku doakan semoga panjang umur,dimurahkan rezeki dan semoga keluarga k
ita diberakati dan menjadi lebih baik , harmoni dan perhubungan makabah berkekalan duniaakhirat..AAMIIIN.

09 December, 2009

SUPTEM 1-4 DISEMBER 2009

it's a sports day!!!yehaaa it was held at GMI n KPTM Bangi Hall our college has sent students for several categories which are futsal(male n female),football,volleyball(male n female),badminton,netball,ping pong Arrived Bangi at 1.30 pm(30/11/09) all student stayed at KPTM Bangi hostel.. 1 room 3 student.. tapi apa kami kesah..belasah 1 bilik 4 orang..bilik dekat2 je..hehe but it was really fun...sape yg x masuk rugi tau..tunggu lagi ea tahun2 depan...hehe ermm..Kampus Ipoh will be "tuan rumah" for the next suptem..yuhuu
Here I attached some picture of SUPTEM09...BOLA JARING TEAM

BOLA TAMPAR (MALE) TEAM


 

(c)2009 miera'lya. T e m a f r e e dandikauasakanoleh B l o g g e r